INFO BORDEAUX WIJN

Bordeaux wijn is afkomstig uit het gebied rondom de Franse steden Bordeaux en Libourne. Het Bordeaux gebied brengt ongeveer een derde van de Franse kwaliteitswijnen voort en is daarmee één van de belangrijkste gebieden voor wijnproductie ter wereld. Bordeaux kent 57 appellations, meer dan 9000 chateaux, en 13000 wijnboeren die gezamenlijk zes miljoen hectoliter Bordeaux wijn per jaar produceren! Bordeaux ligt tegen de Atlantische kust, in het zuidwesten van Frankrijk. Al meer dan tweeduizend jaar wordt er in Bordeaux wijn verbouwd. De grote diversiteit in Bordeaux-wijnen komt voort uit de grote verscheidenheid in grondsoorten. Het klimaat is gematigd, met korte winters, en met een hoge vochtigheidsgraad, die wordt veroorzaakt door de nabijgelegen Atlantische Oceaan. De meeste druiven die in de Bordeauxstreek worden verbouwd voor de productie van rode Bordeaux wijn, zijn de Cabernet Sauvignon, en de Cabernet Franc, die de wijn stevigheid, tannine en goede houdbaarheid geven, en de Merlot, die de wijn en zachtheid en soepelheid geven.

Rode Bordeaux wijnen gaan uitstekend samen met rood vlees, lam, gegrild kalfsvlees, fazant en ander wild, gevogelte als gegrilde kalkoen, en met kazen als Camembert, Brie en Roquefort. De droge witte Bordeaux wijnen zijn perfect als aperitief en combineren uitstekend met zowel zeevis en schelpdieren als met kip. De zoete wijnen worden meestal bij een dessert geserveerd. Echte liefhebbers weten de Sauternes als aperitief of met ganzenlever te waarderen.

DE BORDEAUX WIJNEN

Médoc
Medoc-wijnen zijn verfijnd, middelrood van kleur, en elegant; vaak met tannine op jonge leeftijd, maar harmonieus en groots als ze gerijpt zijn. De Médoc ligt ten noorden van de stad Bordeaux; de streek wordt in twee delen opgedeeld: de Haut-Médoc in het zuiden, dicht bij de stad, en het noordelijk deel, dat gewoonlijk alleen als Médoc wordt aangeduid.
De Haut-Médoc is de bakermat van de beroemdste wijngaarden ter wereld, het gebied is verdeeld in communes.Van noord naar zuid gezien is de eerste commune Saint-Estèphe. Chateau Cos Labory is sterk van kleur, aards, robuust en bevat tannine. In Pauillac vinden we Chateau Lynch Moussas. In het algemeen heeft deze wijn veel “body”, met tannine, en zuren als ze nog jong is, maar naarmate zij op leeftijd komt ontwikkelt zij een weelderig bouquet - met aroma's van zwarte bessen en cederhout.
Saint-Julien-wijnen zijn veel lichter van karakter en toch heel aromatisch, zij zijn harmonieus en evenwichtig. Château Lagrange, Chateau Beychevelle en Chateau Branaire Ducru zijn karakteristieke wijnen uit deze commune. Moulis en Listrac, zoals Chateau Peyrabon en Chateau Bernadotte brengen in het algemeen droge, fruitige wijnen voort, die eerder drinkbaar zijn dan de andere Médocs. Meer dan dertig wijnen dragen de classificatie Cru Bourgeois.

Margaux
Margaux, en met name Château Margaux, maar ook Chateau Mille Roses en  de Blasson d'Issan, produceren de meest verfijnde wijnen van de Médoc. Zij hebben een geparfumeerd bouquet en een prachtige elegantie.

Graves
Het gebied Graves dankt zijn naam aan de grindachtige bodem, nét buiten de stad Bordeaux gelegen. De rode Graves-wijnen zijn zeer herkenbaar aan de granaatrode kleur, rijk, verleidelijk en meer robuust dan de andere Médoc-wijnen. Chateau La Louviere, Château Brown en het Domaine de Chevalier zijn gelegen in de Graves(Pessac Leognan). Tweederde van de Graves wijnen zijn wit. Zij zijn meestal fris, fruitig en droog (soms halfdroog) van smaak.

Saint-Emilion
Gelegen op zo'n dertig kilometer ten noorden van Bordeaux, is Saint-Emilion het oudste wijn gebied van de streek. Hier komen de volste wijnen van het Bordeaux-gebied vandaan. Het zijn gulle wijnen, sterk van kleur, die hun rijpheid sneller bereiken dan de andere rode Bordeaux-wijnen. De Saint-Emilion-wijnen nemen een onderscheidende plaats in tussen de grote wijnen van de Médoc. De belangrijkste “grands crus” zijn Château Figeac, Chateau Corbin, Chateau Bellevue, Chateau Grand Corbin-Despagne en Chateau Fonroque. 

Pomerol
Pomerol is het kleinste wijn producerende gebied in de Bordeaux-regio. De wijn is doorgaans  robuuster en steviger dan andere wijnen, en met een uitzonderlijk fluwelen kwaliteit. De grootste namen hier zijn Château Beauregard en Chateau Clos des Salles en Chateau Prieurs de la Commanderie.

Fronsac

Fronsac  is het meest verguisde wijn producerende gebied in de Bordeaux-regio. De wijn is een kruising van de Saint-Emilion en de Pomerol. zacht en vol, robuust en stevig met een uitzonderlijk eigen karakter. De grootste namen hier zijn Chateau Moulin Haut Laroque(zie Parker), Chateau Dalem, Chateau La Vieille Cure en Chateau Carlmagnus.


Sauternes and Barsac
In het zuidelijkste deel van de Bordeaux-streek zijn de Sauternes en de Barsac beroemd om hun uitzonderlijk zoete wijnen, goud van kleur en heerlijk van smaak. Zij worden gerekend tot de beste dessertwijnen ter wereld: de unieke “ Grand Cru Classe” zijn Château d'Yquem, Chateau Filhot en Château Rieussec.

Copyright © 2010 bij Vintastique - Concept & Design: Anouk Butterlin, Reclamemet.

Technische realisatie: Webcontent, Zaandam