INFO ELZAS WIJN

ELZAS, de rijke geschiedenis
Ooit meegebracht door de Romeinen, komt de wijnbouw tot bloei ten tijde van de Merovingers en Karolingers, zeer grote liefhebbers van deze "versterkte en vrolijk-makende wijn".

Nog voor het einde van het eerste millennium wordt er al op 160 plaatsen wijn verbouwd. Tijdens de Middeleeuwen behoren Alsace wijnen tot de meest prestigieuze wijnen van Europa. De wijnbouw bereikt zijn hoogtepunt in de 16e eeuw, maar deze welvaarts-periode wordt wreed verstoord door de 30-jarige oorlog. De regio is onderhevig aan plunderingen en natuurrampen, de bevolking dunt uit en de handelsactiviteiten lopen drastisch terug.

Als de wijnboeren na de Eerste Wereldoorlog een beleid gaan voeren dat meer gericht is op kwaliteit, bloeit de wijnbouw weer op. Vanaf dan worden er alleen nog wijnen geproduceerd die uitsluitend zijn samengesteld uit geselecteerde druivenrassen. Vanaf 1945 gaat men nog een stapje verder door het afbakenen van het aantal productie-gebieden en het vaststellen van strenge voorwaarden voor productie en vinificatie.

Uiteindelijk worden de inspanningen beloond door het instellen van de Appellation d'Origine Controlee Alsace in 1962, de Alsace Grand Cru in 1975 en de Cremant d'Alsace in 1976.

De kwaliteit van Alsace wijnen wordt unaniem erkend dankzij de onophoudelijke inspanningen die de laatste tientallen jaren zijn gedaan door de hele beroepsgroep maar vooral door de Familie Blanck uit Kientzheim. 

Bodem en zon
Aangezien de Elzas door de Vogezen wordt beschermd tegen invloeden van de oceaan, is deze streek een van de gebieden van Frankrijk met de minste neerslag (450-500 mm per jaar). De wijngaarden profiteren van een semi-continentaal, zonnig, warm en droog klimaat. Ze liggen op de hellingen van de Vogezen, 200 tot 400 meter boven de zeespiegel en profiteren, dankzij deze hoge ligging, van maximale bezonning. Al deze factoren zorgen ervoor dat de druiven hier langzaam en gedurende een lange periode kunnen rijpen, waardoor de verfijnde aroma's zich goed kunnen ontwikkelen. De bodemgesteldheid van de Elzas is heel divers: graniet, kalk, maar ook klei, leisteen en zandsteen. Deze grote diversiteit aan bodems, met een totale oppervlakte van ongeveer 15.000 hectare, is zeer gunstig voor de rijping en ontwikkeling van een groot aantal verschillende druivenrassen. Het terroir drukt hierdoor een eigen stempel op de wijnen uit de Elzas.

Appellation Controlee ELZAS

Deze appellation uit de Elzas staat garant voor authenticiteit en vakmanschap van haar producenten. Zij maakt onderscheid tussen wijnen die of de naam van een van de 7 druivenrassen draagt of blends zijn die een merknaam voeren of de vermelding Edelzwicker of Gentil dragen.

Appellation Controlee Elzas Grand Cru

Deze appellation wordt verleend aan grote wijnen die beantwoorden aan veeleisende kwaliteitscriteria. Zij komen voort uit een van de 51 afgebakende en uitzonderlijke terroirs die de naam dragen van een buurtschap. De geologische en klimaat-kenmerken zowel als de strikte productie-verplichtingen zorgen voor unieke wijnen, zuiver en complex, die vaak geschikt zijn om bewaard te worden. Deze ras-paardjes dragen dan in hun aroma's en structuur de voetsporen van hun terroir.

Vendanges Tardives

De wijnen met deze vermelding zijn van dezelfde druiven afkomstig als de Grands Crus. Alleen worden de druiven pas geplukt als ze overrijp zijn en vaak enkele weken na het officiele begin van de oogst. De suiker-concentratie en het begin van de edele rotting (Botrytis Cinerea) voegen krachten toe aan het geurige karakter van het druivenras.

Selections de Grains Nobles

Deze wijnen zijn gemaakt van druiven die aangetast zijn door edele rotting. De suiker-concentratie maakt het karakter van het druivenras iets meer bescheiden, daarentegen wint de wijn echter aan kracht en complexiteit en heeft een bijzonder lange afdronk. Dit zijn de ware meesterwerken. 

Copyright © 2010 bij Vintastique - Concept & Design: Anouk Butterlin, Reclamemet.

Technische realisatie: Webcontent, Zaandam